Vatikan, 26. ožujak 2015.

PAPA POZVAO NA MOLITVU ZA SLJEDEĆU SINODU

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu, 25. ožujka 2015.

Draga braćo i sestre, u našim katehezama u obitelji, danas ćemo imati jednu posebnost: uzet ćemo molitveni predah. Dvadesetpetog ožujka u Crkvi slavimo Navještenje, početak otajstva Utjelovljenja. Anđeo Gabrijel posjećuje poniznu nazaretsku djevojku i objavljuje joj da će začeti i roditi Sina Božjega. Ovim navještajem Gospodin rasvjetljuje i jača Marijinu vjeru, kao što će poslije učiniti i Josipu, kako bi Isus mogao biti rođen u ljudskoj obitelji – kazao je Sveti Otac u katehezi na općoj audijenciji u srijedu, 25. ožujka 2015.

To jako lijepo: pokazuje nam dubinu tajne Utjelovljenja, onako kako je Bog to htio; obuhvativši ne samo začeće u majčinoj utrobi nego i prihvat u pravoj obitelji. Danas bih želio s vama promatrati ljepotu ove veze, ljepotu ove Božje susretljivosti, a to možemo učiniti recitirajući zajednički Zdravo Mariju...

A sada drugi vidik: Datum 25. ožujka, na svetkovinu Navještenja, u mnogim se zemljama slavi Dan života. Zbog toga je prije 20 godina, sveti Ivan Pavao II., na ovaj datum potpisao encikliku Evangelium vitae. Za sjećanje takve obljetnice danas su na trgu prisutni mnogi pobornici pokreta za život. U spomenutoj enciklici obitelj zauzima središnje mjesto, ukoliko je ishodište ljudskog života.

Riječ časnoga mojega predšasnika [Ivana Pavla II.], podsjeća nas na to da je ljudski par od početka imao Božji blagoslov kako bi oblikovao zajednicu ljubavi i života kojoj je povjereno poslanje prokreacije. Kršćanski supruzi, slaveći sakrament ženidbe, smatraju se raspoloživima prigrliti i cijeniti ovaj blagoslov, Kristovom milošću, kroz cijeli život. Crkva se sa svoje strane zauzima brinuti se za novu obitelj, kao za Božji dar, za njezin vlastiti život, bilo u dobru ili u zlu: povezanost Crkve i obitelji je sveta i nepovrjediva.

Crkva poput majke, nikad ne napušta obitelj, pa ni onda kad je sama rastužena, na mnoge načine umrtvljena i izranjena. Niti onda kad ova upadne u grijeh, ili se udalji od Crkve; uvijek će sve učiniti kako bi je iscijelila i ozdravila, pozvala na obraćenje i pomirila je s Bogom. Ako je pak to njezin zadatak, čini se jasnim koliko je crkva potrebna molitve kako bi bila u stanju, u svakom vremenu, ispuniti svoje poslanje! Molitva puna ljubavi prema obitelji i životu. Molitva koja se zna radovati s radosnima i trpjeti s trpećima.

Evo, dakle, zajedno sa svojim suradnicima, mislio sam vam danas predložiti obnovu molitve za sinodu biskupa o obitelji. Još jednom počinjemo ovaj pothvat sve do sljedećeg listopada, kada započinje redovita sinoda posvećena obitelji. Htio bih da molitva, kao i čitav tijek sinode, bude prožet ljubavlju Dobrog Pastira prema svojemu stadu, naročito za osobe i obitelji koje su zbog mnogih razloga „umorne i shrvane, poput ovaca bez pastira“ (Mt 9,36).

Tako poduprta i milošću Božjom prožeta, Crkva će moći biti još zauzetija, jedinstvenija, u svjedočenju istine o Božjoj ljubavi i milosrđu prema obiteljima svijeta, ne isključivši ni jednu – bilo unutar bilo izvan ovčinjaka – rekao je Papa. Lijepo vas molim da vaša molitva ne izostane. Svi: Papa, kardinali, biskupi, svećenici; redovnici i redovnice, vjernici laici – svi smo pozvani moliti za sinodu. Za ovim postoji potreba, ne za ogovaranjem! Na molitvu pozivam I one koji se osjećaju dalekima ili su možda izgubili taj običaj. Ovo molitva za sinodu u obitelji je za dobro sviju. Znam da vam je jutros podijeljena sličica koju držite u rukama. Pozivam vas da je pohranite i nosite sa sobom, kako biste je sljedećih mjeseci često molili, sa svetom ustrajnošću, kako je to htio Isus. Sada je izmolimo zajedno:

Isuse, Marijo i Josipe
u vama promatramo
sjaj istinske ljubavi,
vama se s pouzdanjem obraćamo.
Sveta Nazaretska Obitelji,
učini i naše obitelji
mjestima zajedništva i prostorom molitve,
istinskim školama evanđelja
i malim domaćim Crkvama.
Sveta Nazaretska Obitelji,
neka u obiteljima nikada više ne bude
nasilja, zatvorenosti i podjele:
neka svatko tko je povrijeđen i sablažnjen
brzo osjeti utjehu i doživi ozdravljenje.
Sveta Nazaretska Obitelji,
neka predstojeća Biskupska sinoda
ponovno probudi u svima svijest
o svetom i nepovredivom značaju obitelji
i njezinoj ljepoti u Božjoj promisli.
Isuse, Marijo i Josipe,
čujte našu poniznu molitvu i uslišite nas. Amen.

Kao i obično papa Franjo je na kraju pozdravio i hodočasnike koji govore talijanskim jezikom, a posebno pripadnike brojnih udruga posvećenih zaštiti života. Sveti se Otac sjetio i onih koji trpe, mladih i novovjenčanih parova:
S radošću vas primam na dan kada Crkva slavi svetkovinu Navještenja Gospodnjega. U ovom otajstvu naziremo plan po kojemu nas je Bog učinio sudionicima svoje besmrtnosti, ali i velikodušnu raspoloživost Marijinu, koja je s vjerom prihvatila Anđelovo navještenje. Vama mladi, vama koji trpite i vama novovjenčani ovdje okupljeni, želim da rastete u velikodušnoj raspoloživosti Gospodinu, pa primjeru Presvete Djevice – poželio je na koncu Sveti Otac.

Na kraju opće audijencije, Sveti je Otac uputio apel za radnike iz talijanske pokrajine Vibo Valentia. Posebno pozdravljam radnike iz pokrajine Vibo Valentia, koji se nalaze u teškoj gospodarskoj situaciji. Želim se pridružiti pothvatima njihova biskupa Lugija Renza, izražavajući svoju zabrinutost i blizinu njihovim gorućim problemima. Iskreno želim da prevlada logika solidarnosti i pravde, a ne logika dobiti. NE logici dobiti, DA logici solidarnosti i pravde! – zavapio je Sveti Otac.

U središte svakoga pitanja, naročito radnoga, uvijek treba staviti osobu i njezino dostojanstvo, i stoga je posao pitanje pravednosti, a nepravda je ne imati posao. Kad se ne zarađuje za kruh, gubi se dostojanstvo! Ovo je drama našega doba, naročito za mlade, koji, bez posla, nemaju izglednu budućnost i vrlo lako mogu postati plijen zločinačkih organizacija. Molim vas, borimo se za radnu pravednost. Moramo se za nju boriti – zaključio je Sveti Otac. (kta/rv)